MENU
Головна » 2020 » Листопад » 29 » СТОРОЖОВА ВЕЖА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ
11:54
СТОРОЖОВА ВЕЖА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

    "Огневежі" - 15 років!

   П’ятнадцять років тому поет Микола Савчук вніс ідею створення районної літературної спілки. Пригадую, як ми удвох формували список творчих людей краю, вивчали досвід роботи Хмельницької міської літспілки "Поділля", збирали документи для визнання об’єднання юридичною особою.
  Літературна спілка розпочала свою діяльність 20 листопада 2005 року. Засновниками  осередку стали Савчук М.М., Староста П.І. та Гудзенко В.К. До них приєдналися Галанзовська О.І., Закордонець А.В., Комірко М.Г., Кохан Н.М., Кукурудза І.Г., Масловський І.М., Молотковська В.І., Підгорняк О.Й., Протичко П.І., Тарнавський Г.Н., Філіпович В.Д., Яцишин М.С.
     Гарячу дискусію серед творчих людей району спричинила назва спілки. Згодом зійшлись на пропозиції поета Миколи Савчука і назвали літературну спілку "Огневежа". На загальних зборах літератори утворили керівні органи та дитячу літературну студію “Первоцвіт”. Першим головою спілкою товариство обрало Савчука М.М. Спілчани визначили для себе основну мету – об’єднатися для розвитку творчості, навчання, обнародування власних творів, виховання талановитої у літературному відношенні молоді.
  На час створення спілки Яцишин М.С., Савчук М.М., Протичко П.І., Галанзовська О.І., Староста П.І, Закордонець А.В. вже мали в своєму активі прозові та поетичні книги, з їхніми творами були добре ознайомлені жителі району, шанувальники поетичного і прозового слова в області, цінителі міжнародного журналу “Склянка Часу”.
    Протягом 2006-2017 років до спілки приєдналися Рафаловська Г.Ф., Площадна Л.Ю., Іванова Г.В., Заїка В.В., Войтович П.Й., Ковтун С.В., Гуцуляк В.В., Заєць М.Д., Грібова О.М., Кольдрус В.М., Селезньова Л.Е., Сохацький Б.М., Макаревська С.Б.
   На сьогодні районна літспілка нараховує 18 творчих особистостей з Віньківців та сіл району, доктор філософії, наш краянин Сохацький Б.М., представляє у спілці м. Львів, а відома поетеса Макаревська С.Б. – Київ. Серед членів літературної спілки є поети, прозаїки, публіцисти, краєзнавці та самодіяльні композитори, які також мають можливість знайомити читачів зі своїми творами в інтернеті на сайті літературної спілки ”Огневежа".
  Юні таланти загальноосвітніх шкіл району, під керівництвом Світлани Гаврилівни Саврій,удосконалювали потяг до поезії і прози в літературній студії “Первоцвіт”, де на практичних заняттях знайомились з теорією віршування, вчились майстерності поетичного і прозового слова.
   У грудні 2014 року Савчук М.М. передав керівництво спілкою Старості П.І.
   За період, коли очільником спілки був талановитий поет Микола Савчук, місцеві літератори повірили у свої творчі сили та відчували потребу відродити художнє слово в рідному краї.
    Загальновідомо, що книга формує не лише спосіб мислення, а й життєвий світ людини. За 15 років огневежці видали більше 60 книг та п’ять альманахів літературної спілки. Свої твори вони подарували бібліотекам району та загальноосвітніх шкіл, організаціям і установам. Також літературна спілка підтримує всі культурологічні проєкти в районі, бере участь в літературних заходах на Віньковеччині та за її межами, тісно співпрацює з районною бібліотекою, районним відділом культури, газетою "Сільські новини", методичним кабінетом відділу освіти та навчальними закладами району.
    Огневежці співавтори районних, обласних, державних та міжнародних видань, друкувались у журналах “Дніпро”, “Склянка Часу”, “Українець”, антологіях, альманахах, колективних збірках. Спілчани з власними творами виступали в школах, на радіо і телебаченню, презентаціях книг, зустрічах з шанувальниками літературного слова. Твори їхні відомі в Україні та за її межами. На слова членів ліспілки "Огневежа" композитори написали десятки пісень.
    Приємно, що огневежці Закордонець А.В. та Савчук М.М. є членами Національної спілки письменників Україниі отримали визнання на всеукраїнському рівні. Артур Закордонець став одним з переможців у номінації «фентезі» на конкурсі «Коронація слова-2015» і переможцем конкурсу малої прози «Український постапокаліпсис» (2017), Микола Савчук – лауреат премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди (2020).Також Світлана Макаревська отримала приз літературних симпатій на ІІІ Міжнародному «Конкурсі без границь», а Ольга Грібова стала лауреатом загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання» (2017).
Шануючи нині сущих, ми пам’ятаємо колишніх огневежців Івана Кукурудзу, Полікарпа Протичка, Олександру Галанзовську і Володимира Гудзенка, які пішли з життя. 
  Творчі особистості – це люди, які по-особливому бачать і відчувають життя, пропускаючи його через серця і душі, вони дають можливість читачам дивитися на світ під іншим кутом зору. Саме вони стоять на сторожі, оберігаючи генетичний код нації – українську мову. 
  Нині перед літераторами стоїть велике завдання – у своїх  творах віддзеркалювати драматичні події в Україні. Їхній обов’язок – нести людям слово правди, чесне і талановите. 
  Огневежа – козацька сторожова вежа, яка вчасно подавала сигнал про небезпеку.   Нині існує реальна загроза територіальній цілісності України з боку північного сусіда, не здає своїх позицій найбільша суспільна небезпека – бездуховність та черствість. Огневежці впевнені, що в цей складний час повинні горіти сторожові вежі для захисту країни, духовності і мови.Українське слово у боротьбі за свою державу повинно стати зброєю.

                                                                                                   Петро СТАРОСТА

Переглядів: 280 | Додав: VCRB | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

uCoz